© Enes Özdil / WWF-Türkiye
Proje yürütücüsü: Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği

Çalışma alanı:
Hatay, Samandağ kumsalı

Proje ihtiyacı ve amacı
:
Samandağ kumsalları Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli kritik olarak tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağasına (Chelonia mydas) ev sahipliği yapmaktadır. 

Türkiye’nin önemli yuvalama alanlarından olan Samandağ kumsallarında deniz kaplumbağalarının yaşamlarının karaya bağımlı kısmında sorunlar ve tehditler bulunuyor. Proje, Samandağ kumsalında 2011 üreme sezonunda deniz kaplumbağalarının anaçları ile yavrularının biyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve tehditlerin giderilmesi için gereken önlemlerin alınmasını amaçlıyor.

Neler yapıldı?
- Arazi çalışmaları sonucu 2012 sezonunda, yuva ve yumurtaların çakal ve diğer türler tarafından zarar görmesini önlemek üzere hazırlanan tel kafesler sayesinde, 247 yuvanın % 96’sı korundu.
- Deniz kaplumbağası yavrularının % 80,9’u güvenli bir şekilde denize ulaştı. Son üç yılda Samandağ kumsalına yapılan yuvaların kuluçka başarı oranları ile karşılaştırdığında önceki yıllara göre başarıda yaklaşık %24’lük bir artış gözlendi.
- Samandağ’da 7 okuldan yaklaşık 1.000 ilkokul öğrencisine eğitim verildi.
- Balıkçılar, tekne sahipleri ve bölgede yaşayan halk ve işletme sahiplerine yönelik eğitimlerle koruma çalışmalarına aktif katılımları sağlandı.
- Kumsal temizliği konusunda çeşitli kurumlar işbirliği yaptı. Kum eleme makinesi ile kumsal katı atıklardan arındırıldı.

Bir deniz kaplumbağası yumurtadan çıktıktan sonra deniz ulaşma coşkusuyla yüzmeye başlar...
Anaç kaplumbağa bir üreme mevsiminde yuvaya yüzlerce yumurta bırakabilir. Ancak doğal koşullar altında bile, bir sene hayatta kalabilen yavru kaplumbağa sayısı çok azdır: her 1.000 yumurtadan sadece 1 tanesi yetişkinliğe ulaşabiliyor.
 
© WWF-Türkiye
Yeşil Deniz Kaplumbağası Yavrusu
© WWF-Türkiye
  • Türkiye, Akdeniz Havzası'ndaki en önemli yuvalama alanlardan biri!

    Yeşil deniz kaplumbağası popülasyonunun %50’den fazlası Türkiye’de bulunuyor.